Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Jernoksid | Fargestoff fra oksidert jern


  Jernoksid er gult, rødt, brunt og sort fargestoff som blir lagd av oksidert jern. Stoffet er kjemisk rent og tas i praksis ikke opp fra tarmen.

  Jernoksid med E-nummer 172 er gult, rødt, brunt og svart fargestoff lagd av oksidert jern. Dette tilsettes kapsler for å beskytte virkestoffene mot nedbrytning fra sollys.

  Jernoksid brukt som hjelpestoff er kjemisk rent og praktisk talt uløselig i vann. Mengden jern er allerede liten, og det tas kun opp i en så ubetydelig mengde i kroppen at jernoksid brukt som hjelpestoff godt kan brukes av personer som har valgt bort jerntilskudd. De naturlige variasjonene av jern fra kosten overstiger langt innholdet av jernoksid som hjelpestoff i blant annet kosttilskudd. Forsøk har vist at maksimalt 0,054 % løses opp under forhold tilsvarende forholdene i mage-tarmkanalen. Mengden som tas opp fra kosttilskudd er dermed fysiologisk helt irrelevant som jernkilde.

  Siden både jern og oksygen er grunnstoffer, kan råvaren kalles naturlig. Jernoksid (Fe3O4) er jern som er oksidert, det vil si bundet til oksygen. Naturlig produsert jernoksid finnes ikke i noe som helst form i godkjente kosttilskudd som finnes. Jern som ruster i naturen er riktignok naturlig, men det må likevel brukes kjemi for å rense det.

  Jernoksid er kun usunt hvis det inhaleres som damp.