Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Karragenan | Stabilisator, fortykningsmiddel og geleringsmiddel


  Karragenan utvinnes fra rødalger. Det brukes som stabilisator, fortyknings- og geleringsmiddel. Inneholder ikke fett, kolesterol, natrium eller kalorier.

  Karragenan utvinnes av rødalger, blant annet en rødalge som kalles 'irsk mose'. Det er karbohydrater som brukes som stabilisator, fortyknings- og geleringsmiddel. Karragenan inneholder hverken fett, kolesterol, natrium eller kalorier. I produkter med kakao motvirker det at kakaopartiklene klumper seg sammen. Det har E-nummer 407.

  Kritikkpunkt: Siden slutten av 1960-tallet har det vært kontroverser rundt karragenan. Noen dyrestudier og in-vitro studier har antydet at karragenan kan utløse innflammasjon, magesår, og at det skader fordøyelsessystemet.

  Denne forskningen kan spores tilbake til en enkelt forsker. Det antas at denne forskeren brukte en rekke vitenskapelige tvilsomme metoder for å nå foutbestemte resultater. Det menes blant annet at forskeren har forvekslet karragenan med poligeenan.

  Andre uavhengige forskere har ikke vært i stand til å gjenta denne kritiske forskerens resultat under kontrollerte forhold. I stedet har nå forskning gentagende ganger vist at karragenan er sikkert til bruk som ingrediens i matvarer.
  Som et resultat har respekterte toksiokologieksperter og FDA selv i et brev fra 2008 til den kristiske forskeren helt åpent tilbakevist forskerens anti-karragenen-påstand, og tilsynsmyndigheter over hele verden har bekreftet sikkerheten ved karragenan og fortsatt og godkjenne anvendelsen i matvarer.