Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Sterk og stabil jodtablett

  Kategori: kosttilskudd

  • Bidrar til normal skjoldbruskkjertelfunksjon
  • Bidrar til normal energiomsetningen
  • Bidrar til å opprettholde normal hud
  • Egnet for vegetarianere og veganere
  • Fremstillet under dansk farmasøytisk kontroll
  Les merShow less

  Jod 400 μg

  Pharma Nord

  Innhold pr. døgndose (1 tablett):   %  av referanseinntak
  Jod 400 µg 267 %

  Produktfakta

  Anbefalt døgndose:
  1 tablett daglig eller etter anbefaling fra legen. Bør tas med mat. 
  Anbefalt døgndose bør ikke overskrides.

  Bør kun etter avtale med lege eller helsepersonell tas av gravide og ammende.

  Kosttilskudd bør ikke brukes som en erstatning for en variert kost og en sunn livsstil.

  Egnet for vegetarianere og veganere.

  Ingredienser:
  Fyllstoff (mikrokrystallinsk cellulose), kaliumjodat, glukose monohydrat,
  fyllstoff (hydroksypropylmetylcellulose), antiklumpemidler (magnesiumsalter av fettsyrer og silisiumdioksid).

  Oppbevaring:
  Oppbevares utilgjengelig for barn.
  Oppbevares i romtemperatur, beskyttet mot direkte sollys.

   

   

  "Bio" i produktnavnet refererer til produktets biotilgjengelighet.

  Hva er Jod Pharma Nord?

  Jod Pharma Nord er runde, hvite tabletter med en diameter på 8,5 mm. Hver tablett inneholder 400 µg jod fra kaliumjodat. Tablettene er beregnet for voksne. Tablettene inneholder ingen ingredienser fra dyr og er derfor godt egnet for vegetarianere og veganere.

  Hva er Jod?

  Jod er et grunnstoff med det kjemiske symbol I og atomnummer 53. Grunnstoffet er essensielt det vil si at det er helt nødvendig for oss mennesker å få tilført via kostholdet. Det var franskmannen Bernard Courtois som i 1811 oppdaget grunnstoffet og det fikk da navnet jod fra det greske ioeides, noe som betyr fiolettfarget, etter joddampens farge (1).  Man finner ikke jod naturlig i ren form, men jod opptrer som jodsalter.

  Mens de fleste land i verden har valgt å tilsette jod til salt som en strategi for å sikre befolkningen adekvat jodinntak, sikret Norge jodinntaket indirekte ved å tilsette jod til kraftfôr. Tiltaket ble iverksatt ca. i 1950, mest av dyrehelsehensyn, men det har medført at melk og melkeprodukter har vært nordmenns viktigste jodkilde de siste 65 årene. Saltvannsfisk er vår beste naturlige kilde til jod, og denne kilden er betydelig for alle som spiser fisk, særlig mager fisk, regelmessig (1). I kostholdet kan vi få jod fra fisk, skalldyr, melk og meieriprodukter samt tang men nesten ingenting fra Nori-tang som typisk brukes i sushi. Det er også litt jod i egg, mest i eggeplommen og kun små mengder i andre matvarer. I Norge er det frivillig om man ønsker å tilsette jod i bordsalt og det er kun enkelte typer bordsalt som tilsettes jod. Det er tillatt å tilsette 5 μg jod per gram salt til bordsalt. Denne mengden er så lav at det er ubetydelig for jodinntaket i den norske befolkningen. Det er heller ikke tillatt i henhold til norsk regelverk å tilsette jod i industrisalt som brukes i matvareproduksjonene eller berike norske matvarer på andre måter med jod, med unntak av barnemat. 

  Opptak av jod

  Rent jod har et dårlig opptak og opptaket av jod er avhengig av mineralene sink og kobber. Den mest stabile formen for jod er jodsaltet kaliumjodat og dette er også en form som tas godt opp.

  Jod skilles hovedsakelig ut i urin

  Jod fra orale tilskudd skilles hovedsakelig ut med urinen (97 %) og feces. Jod skilles også ut i utåndingsluften, ved tårer og svette spesielt i forbindelse med anstrengende fysisk aktivitet.

   

  Jod og skjoldbruskkjertelhormoner

  Jod er så viktig for vårt stoffskifte og helse, fordi dette mineralet inngår i de to skjoldbruskkjertelhormoner, nemlig trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). Tre-tallet og fire-tallet i i de to thyreoidehormonene betegner henholdsvis, hvor mange jodatomer det er i de to hormonene. Uten jod kan ikke kroppen produsere T3 og T4. Dette er den eneste kjente funksjonen jod har i kroppen, og da vi ikke kan leve uten disse to hormonene er jod livsviktig.

  Skjoldbruskkjertelen, som har en form som en sommerfugl, sitter foran på halsen under adamseplet. Kjertelen produserer hovedsakelig T4, mens T3 overveiende kommer fra omdannelsen av T4 til T3. Hormonene kontrollerer kroppens stoffskifte (forbrenning). Jo flere av disse hormonene, som skilles ut, jo hurtigere skjer forbrenningen.

   

  Goitrogene stoffer

  Det finnes en rekke advarsler mot å innta en gruppe stoffer kalt goitrogene stoffer. Disse stoffene hevdes å forstyrre kroppens opptak av jod og dannelsen av T3 og T4. Goitrogene stoffer finnes både  naturlig i mat som blant annet i kålplanter (som thiocyanat) og i soya (som isoflavonoider) samt i rabarbara og raps. Men inntak av disse matvarene utgjør ikke et problem for stoffskifte, med mindre de inntas i store mengder av personer som samtidig har jodmangel.

  Helsepåstander

  EUs myndighet for næringsmiddeltrygghet EFSA (European Food Safety Authority ) har vurdert dokumentasjonen bak jod, og følgende helsepåstander er godkjent av EU-kommisjonen:

  • Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon
  • Jod bidrar til normal kognitiv funksjon
  • Jod bidrar til normal energiomsetning
  • Jod bidrar til nervesystemets normale funksjon
  • Jod bidrar til å opprettholde normal hud

  Kroms betydning for biologiske prosesser

  YouTube-film om kroms betydning for biologiske prosesser
  Illustrasjon av pakke og informasjon om at det er fri frakt

  Relaterte produkter


   


   

  trustpilot