Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som tilsettes mat for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge.
Eddik, salt, sukker og krydder er ikke tilsetningsstoffer. De mest vanlige tilsetningsstoffene er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmiddel, søtstoffer og fargestoffer.
Tilsetningsstoffer deles inn i forskjellige grupper etter hva som er hensikten å bruke dem til. Tilsetningsstoffer godkjennes hvis det er tilstrekkelig vitenskapelige undersøkelser som viser at stoffet ikke er helseskadelig. Man må kun bruke stoffet i den mengden det er teknologisk behov for, noe som er strengt regulert i regelverket.
Under følger en kort beskrivelse av stoffene med linker til de involverte preparatene.
Ved fremstilling av kosttilskudd og plantebaserte legemidler er det kun ved få unntak man ikke klarer seg uten tilsetningsstoffer.
Formålet med tilsetningsstoffer er blant annet å få de aktive stoffene i tabletter og kapsler til å henge sammen, beskytte dem mot nedbrytning fra oksygen i luften, fra mikroorganismer, fra UV-stråling, regulere konsistensen, forbedre smaken, gjøre de lettere å svelge samt i noen sammenhenger å få preparatet til å se innbydende ut.
Tilsetningsstoffer og E-nummer er ikke nødvendigvis ensbetydende med syntetisk kjemi. Et par eksempler på dette er glyserol (E-422) som er en normal bestanddel av matvarer og pectin (E-440) som finnes naturlig i frukt og grønt.