Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Den norske befolkningen kan ha mangel på et viktig sporstoff, selen
  Selen er essensielt for blant annet immunsystemet, skjoldbruskkjertelfunksjon og reproduksjon. Det norske kostholdet kan være fattig på dette viktige næringsstoffet. Les videre og finn ut hvordan man kan sikre inntaket.

  Nødvendig for selenoproteinene

  Kroppen inneholder 25-30 forskjellige selenoproteiner og disse trenger en viss mengde selen for å fungere som de skal. Selenoproteinene bidrar blant annet til å støtte immunforsvaret, skjoldbruskkjertelen (metabolisme), fertilitet samt beskytte kroppens celler mot oksidativt stress. Vi produserer altså selv kroppens viktigste og kraftigste antioksidanter, men behøver byggesteinene tilført fra kosten.

  Hva er optimalt inntak?

  Den britiske forskeren Dr. Rachel Hurst ved University of East Anglia ønsket å kartlegge hvor mye selen som måtte inntas daglig for å oppnå optimal selenstatus, vurdert ved å måle metningsgraden av et selenoprotein kalt selenoprotein P. En gruppe bestående av britiske personer i alderen 50-64 år med suboptimal selenstatus ble tilfeldig tildelt 3 ulike doser med selengjær (SelenoPrecise® fra Pharma Nord), for å undersøke hvordan de responderte.

  Forskerne konkluderte med at optimal selenstatus ble oppnådd ved et inntak på 100 µg daglig. 100 µg selen i form av SelenoPrecise førte til at deltagerne fikk optimal selenstatus, men dette betyr ikke nødvendigvis at 100 µg av all type selen vil ha samme effekt.
  Kan sjømat være løsningen?

  En dansk studie publisert i tidsskriftet Nutrients i 2015 viste at selv ikke en diett rik på fisk og skalldyr, som betraktes som gode selenkilder, var i stand til å gi deltagerne en optimal selenstatus. Studiedeltagerne spiste én porsjon sjømat 5 dager i uken over en periode på seks måneder. På tross av det høye sjømatinntaket viste målinger at ingen av deltagerne oppnådde metningsnivået for selenoprotein P. Dette indikerer at sjømat ikke nødvendigvis er den beste kilden til selen, selv om seleninnholdet er høyt.

   

  Selengjær med 88,7% opptak

  Det er i dag solid dokumentasjon som underbygger selen som tilskudd, spesielt for de som lever i områder med lite selen i jordsmonnet, slik som for eksempel Norge, Danmark eller Sverige. Finland hadde tidligere utfordring med lavt seleninntak i befolkningen, men startet med selenberikning i jordbruket allerede på 80-tallet.

  SelenoPrecise® fra Pharma Nord inneholder 100 mikrogram svært biotilgjengelig organisk selengjær. Ifølge publisert forskning absorberes 88,7% av seleninnholdet i SelenoPrecise®, og 74% av det absorberte selenet når celler og vev der det kan utøve sin rolle. En så høy biotilgjengelighet er helt unikt for et selentilskudd og gjør at produktet skiller seg ut fra de andre på markedet.

  Du finner dessuten SelenoPrecise i Bio-Selen+Zinc. I tillegg til selen og sink, inneholder produktet vitamin C, B6 og E, noe som gjør dette til det optimale antioksidantkomplekset.
   

  Les mer om SelenoPrecise
  Les mer om Bio-Selen+Zinc