Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Får immunsystemet de rette næringsstoffene?
   
   

   

  Et velfungerende immunsystem er avhengig av mange faktorer. Spørsmålet er hva vi kan gjøre selv. Det har tre forskere skrevet om i en kronikk på forskersonen.no hvor forskerne spesielt fremhever tre næringsstoffer.

  I kronikken «Du bør ha tilstrekkelig nivåer av sink, selen og vitamin D...» poengterer de tre forfatterne at kosten spiller en sentral rolle i å øke kroppens motstandskraft.

  De tre forskerne; Professor Bryndis Eva Birgisdottir fra Fakultet for matvitenskap og ernæring, Islands Universitet, Professor og lege Jan Alexander fra Folkehelseinstituttet og Seniorforsker og veterinær Aksel Bernhoft fra Veterinærinstituttet er ikke i tvil om at et sunt kosthold og en god ernæringsstatus er sentralt for et velfungerende immunsystem.

   
  sink i kostholdet

  Økt motstandskraft med tilstrekkelig inntak

  Spesielt tre mikronæringsstoffer, sink, selen og D-vitamin er interessante ifølge forfatterne, som har sett på den nyeste forskningen om næringsstoffer, immunforsvar og motstandskraft.

  Alle næringsstoffer bør være tilstede i et sunt og variert kosthold, men for noen grupper som for eksempel eldre kan det være vanskelig å få nok av spesielt vitamin D, selen og sink – og når vi samtidig vet at vitamin D, selen og sink bidrar til normal funksjon av immunsystemet, er det verdt å se nærmere på, hvis motstandskraften kan økes.

   
  Lave nivåer i jordsmonnet

  Lave nivåer i jordsmonnet

  Jorden i Nordeuropa er fattig på selen. Hvis jordsmonnet er fattig på selen, så inneholder avlingene lite selen. Lite selen i avlingene gjør at kostholdet vårt blir fattig på selen. Fisk og skalldyr inneholder selen, men hvis det samtidig inneholder tungmetaller, så nøytraliserer mineral og tungmetaller hverandre, og selen er ikke lengre tilgjengelig som næringsstoff for kroppen.

   

  Solen er utilstrekkelig om vinteren

  Vitamin D er et annet mikronæringsstoff som har vanskelig forhold i Norden. Da vi får mesteparten av vitamin D fra solen, så er lave nivåer utbredt om vinteren og våren. I tillegg står solen for lavt til at huden kan danne vitaminet, og et eventuelt lager fra sommerens solstråler er på vei til å gå tomt.

  Spesielt eldre, overvektige og personer med mørk hud skal være oppmerksomme på lave D-vitamin nivåer.

   

  Tilskudd med godt opptak kan supplere

  Tilskudd som Bio-Selen+Zink og D-Pearls kan gjøre en stor forskjell på kroppens nivå av de tre næringsstoffene.

  Bio-Selen+Zink inneholder SelenoPrecise, som er Pharma Nords patenterte selengjær. I følge publiserte studier har SelenoPrecise et opptak på hele 88,7 prosent i kroppen, dette viser at SelenoPrecise har et høyt opptak. Innholdet av sink, vitamin A-, B6, C- og E fungerer godt i samspill med selen og gir en god synergieffekt.

  D-Pearls er perler med D-vitamin oppløst i kaldpresset olivenolje noe som fremmer opptaket. Flere norske studier har vist at de små perlene som er lette å svelge bidrar til å øke nivået av vitamin D i kroppen.