Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Fem av seks Q10-preparater bestod ikke testen
  Det er bortkastede penger å ta et Q10-preparat om det ikke kan tas opp av kroppen, og dette kan være tilfellet med overraskende mange preparater på markedet. De fleste forbrukere er ikke klar over at det ikke kun er kvaliteten på råvaren som avgjør biotilgjengeligheten til et Q10-preparat. Hvordan preparatet er fremstilt er enda viktigere.

  Millioner av mennesker tar et Q10-tilskudd daglig på verdensbasis. Stoffet er unikt av flere grunner. Et stort antall vitenskapelige studier viser at høykvalitets Q10 kan hjelpe mange ved å forbedre deres livskvalitet.

  Mange av studiene som viser at Q10 er gunstig er ikke gjennomført med Q10 i form av kosttilskudd, men i form av Q10 som legemiddel.
   


  Spiller det noen rolle hvilket preparat jeg tar så lenge det inneholder Q10?

  Ja, det er stor forskjell mellom ulike Q10-preparater. Hvis Q10 kun tilsettes en oljebasert formulering for så å innkapsles i en gelatinkapsel, er det ingen garanti for at kroppen kan ta opp den aktive ingrediensen (se grafen under). Q10-råvaren må behandles på en spesiell måte for at fordøyelsessystemet skal kunne absorbere den.

  López-Lluch G, et al. Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization. Nutrition 2018 Jun 27;57:133-140.
   

  Studien viser store variasjoner i kvalitet

  Figuren over er fra en studie som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nutrition. Diagrammet viser at det er store forskjeller mellom Q10-preparater når det gjelder opptak i kroppen. I denne studien ble visse preparater nesten ikke tatt opp i det hele tatt.

  Det er vanskelig for kroppen å ta opp Q10

  Det er ikke overraskende at de fleste Q10-preparater har lav biotilgjengelighet. I alle Q10-råvarer, uansett kvalitet, danner Q10-molekylene uoppløselige og ufordøyelige krystaller som ikke kan passere tarmveggen og nå ut i blodet. Pharma Nord har utviklet og tatt patent på en spesiell fremstillingsmetode som gjør at Q10-krystallene oppløses ved normal kroppstemperatur. For at dette skal skje må Q10-krystallene blandes med oljer som har ulikt smeltepunkt, deretter må blandingen varmes opp på en spesifikk måte. Denne prosessen gjør at de enkelte Q10-molekylene organiseres på en måte som gjør at de kan passere tarmveggen og nå blodstrømmen.

  Er det originale Q10-preparatet kun tilgjengelig med resept?

  Nei, det er også tilgjengelig som kosttilskudd. Det originale Q10-preparatet, Myoquinone, er et legemiddel som fremstilles med de spesielle oljene og varmebehandlingen som beskrevet over. Q10-preparatet er også tilgjengelig som kosttilskudd, produsert med eksakt samme og patenterte metode. Preparatet selges under ulike navn i forskjellige land, i Norge er produktnavnet «Bio-Qinon Active Q10 Gold».

  Den patenterte fremstillingsmetoden utgjør forskjellen

  I 1991 begynte Pharma Nord å anvende en spesiell fremstillingsmetode som siden har blitt videreutviklet og patentert. Denne høyspesialiserte Q10-formuleringen er brukt i noen av de viktigste vitenskapelige studiene som noen gang er gjennomført på Q10. Det er på grunn av den dokumenterte biotilgjengeligheten at Pharma Nords Q10-formulering har blitt den offisielle forskningsreferansen for International Coenzyme Q10 Association (ICQA).

  Det kan være dyrt å kjøpe billig

  Det å kjøpe et Q10-produkt som kroppen ikke kan ta opp kan være billigere sammenlignet med andre produkter. Dette kan dog bety bortkastede penger. Q10 som kun passerer gjennom fordøyelsessystemet har naturligvis ingen effekt. Istedet er det fornuftig å velge et produkt som har dokumentert opptak. Selv om prisen er noe høyere, kan det likevel ende med å ha en lavere kostnad.

  Bør jeg ta et Q10-tilskudd daglig?

  Det er mange grunner til hvorfor du bør ta et Q10-tilskudd daglig, så lenge du velger et preparat med dokumentert biotilgjengelighet. Det originale Q10-varemerket, som har blitt referanse for vitenskapelig forskning, er tilgjengelig i Norge under varemerkenavnet Bio-Qinon Active Q10 Gold.

  Egnet til vitenskapelig forskning

  Pharma Nords Q10 anses å være den best dokumenterte Q10-formuleringen når det gjelder biotilgjengelighet og sikkerhet. Pharma Nords Q10 ble brukt i to av de største og mest banebrytende studiene gjennomført på Q10; Q-Symbio-studien (Journal of American College of Cardiology, Heart Failure, 2014) og KiSel-10-studien (International Journal of Cardiology, 2013).

  Les mer om Bio-Qinon Active Q10 Gold her: