Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Hvorfor er idrettsutøvere mer utholdende enn andre?
  Kroppens muskelceller bruker blant annet koenzym Q10 til å danne energi i cellenes mitokondrier. Idrettsutøvere har ekstra mange av disse små ”kraftverkene” i cellene, hvilket ifølge ny forskning gjør dem i stand til å produsere 25% mer energi. Les mer om hvordan du kan forebygge en eventuell coenzym Q10-mangel.


  Et nytt dansk-svensk studie har kartlagt hvorfor idrettsutøvere er mer utholdende. Studiet avslører at de små ”kraftverkene” (mitokondriene) i muskelcellene hos fotballspillere og langrennsløpere er konstruert på en måte som gjør dem i stand til å danne opptil 25% mer energi enn mitokondriene hos vanlige mennesker som ikke har en idrettsbakgrunn.

  Forskerne kan ikke si på nåværende tidspunkt om dette er en medfødt egenskap, eller om det er treningen som endrer mitokondrienes struktur og oppbygning. Studiet er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Physiology i oktober.

   

  Flere er bedre

  Ettersom mitokondriene produserer energi er det klart at jo flere av disse man har i sine muskelceller, desto bedre er musklene til å produsere energi som øker utholdenheten. Dette har vært kjent i over 40 år. Det viser seg også at idrettsutøvere ofte har dobbelt så mange mitokondrier i deres muskelceller, men det er tilsynelatende ikke kun derfor de har bedre utholdenhet. Deres mitokondrier er hver og en også i stand til å produsere en større mengde energi.
  Kilde: The Journal of Physiology, 2016; DOI

  Egenproduksjonen reduseres med alder
  Energien blir til ved hjelp av en biokjemisk omdannelse av fett, karbohydrat og protein. Det vitamin beslektede stoffet koenzym Q10 inngår i denne energiomsetningen og er derfor helt essensielt for kroppens funksjon.

  Vi produserer vår egen Q10, men egenproduksjonen når sin topp i 20-årsalderen, og deretter reduseres den gradvis som en naturlig del av aldringsprosessen. Mange eldre tar derfor tilskudd av koenzym Q10 for å kompensere for dette tapet.

   

  Det internasjonale referanseproduktet

  Basert på godt dokumentert bio-tilgjengelighet er Pharma Nords koenzym Q10 referanseprodukt for The International Coenzyme Q10 Association, og testet i mer enn 70 studier. Denne forskningen er en av hovedgrunnene til at preparatet kan dokumentere så høy bio-tilgjengelighet. Det faktum at produktet har vært på markedet i mer enn 20 år, tilsier dessuten svært gode sikkerhetsdata.
   

  Les mer om Bio-Qinon Q10