Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Kan Q10 redusere bivirkninger fra statiner?
  I skrivende stund er det over 560 000 nordmenn som bruker statiner. Medisinens formål er å redusere egenproduksjonen av kolesterol. Enkelte kan oppleve bivirkninger som muskelsvinn, åndenød, abnorm tretthet og muskelsmerter. Flere studier viser i dag at noen av disse bivirkningene kan reduseres ved å innta et vitaminlignende stoff.


  Statiner virker ved å blokkere leverens dannelse av mevalonsyre, som inngår i dannelsen av kolesterol, men som også inngår i kroppens Q10-produksjon. Ved bruk av statiner synker blodets kolesterolinnhold, men også Q10-innholdet i cellene. Et studie viste at Q10-nivået i blodet ble redusert med 49% etter 3-måneder med inntak av statinpreparater (1).

  (1) Kilde: NCBI: Atorvastatin decreases the coenzyme Q10 level in the blood of patients at risk for cardiovascular disease and stroke

  Kroppens naturlige energi

  Vi vet i dag at Q10 inngår som en viktig del av elektrontransportkjeden, og på denne måten er helt nødvendig for energiproduksjonen i cellene. Kroppen produserer sin egen Q10, men produksjonen avtar med alder.

  Vår egenproduksjon er på topp når vi er 25-30 år, og halvert i det vi fyller 70 år.

  Den eneste måten å øke cellenes Q10-innhold på er å spise matvarer som inneholder stoffet, eller ved å ta det som tilskudd i kapsler.

   

  Færre bivirkninger

  Flere studier har vist at et Q10-inntak kan gi en reduksjon av statininduserte bivirkninger. I 2007 publiserte amerikanske forskere et studie i The American Journal of Cardiologygy, hvor de observerte at etter bare 30-dagers inntak av Q10 opplevde deltagerne en 40% reduksjon av muskelsmerter(2).

  Et annet studie fra 2012 publisert i Neuroendocrinology Letters viste hele 53,8% færre tilfeller av muskelsmerter og 44,4% reduksjon av svakhet i muskulatur(3).

  (2) Kilde: NCBI: Effect of coenzyme q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins.
  (3) Kilde: NCBI: The effect of coenzyme Q10 in statin myopathy.

  Kosttilskudd i Norge

  I mange land er Q10 et legemiddel, men i Norge kan det kjøpes som kosttilskudd på apotek og helsekost. Siden Q10 er ansett som kosttilskudd i Norge stilles det få krav til produsenter som ønsker å selge Q10, dette fører dessverre til svært varierende kvalitet på produktene.

  Bio-Qinon Q10 brukes som referanseprodukt for The International Q10 Association, og har blitt dokumentert i mer enn 70 humane vitenskapelige publikasjoner. Bio-Qinon Q10 har på grunn av sin unike kvalitet, fremstillingsprosess og stabilitet blitt brukt som Q10-kilde i blant annet de store Q-symbio og Kisel-10 studiene.
   

  Les mer om Bio-Qinon Q10