Søk etter

    wsm_SearchResults

    Lukk

    Hvorfor kjøtterstatningsprodukter kan føre til lavt nivå av mineraler




    De populære kjøtterstatningsproduktene som er lagd av blant annet soya og erteprotein inneholder en naturlig substans som blokkerer kroppens opptak av mineraler som jern og sink. Fortsett å lese og finn ut hvordan du kan sørge for at du får de næringsstoffene du behøver.

    Det er stadig flere mennesker som velger å erstatte kjøtt med smakfulle, plantebaserte alternativer kjent som kjøtterstatning. Det de ikke vet er at vegetariske produkter, ikke er så sunne som det påstås. I en svensk studie som ble utført ved Chalmers tekniske Universitet i Gøteborg, analyserte forskerne 44 forskjellige kjøtterstatningsprodukter og fant at innholdet i produktene av mineraler som jern og sink ikke ble absorbert godt. Det kan være et problem med sink fordi det næringsstoffet får vegetarianere og veganere ofte for lite av i første omgang.

     
    Bilde av glass med korn, belgvekster og nøtter. - Fytinsyre finnes i korn, belgvekster og nøtter

    Fytinsyre blokkerer mineralabsorpsjon

    Synderen er fytinsyre, et naturlig element som finnes i korn, belgvekster og nøtter. Fytinsyre binder mineraler og gjør det vanskelig for kroppen å absorbere dem. Problemet oppstår når ekstrakter fra ulike plantekilder bearbeides industrielt til kjøtterstatninger. Dette gjøres med høyt trykk og varme for å gi produktet riktig «kjøtt» tekstur, noe som resulterer i en opphopning av fytinsyre i kjøtterstatningen og deretter en binding av mineralene.

     

    Høyt innhold av natrium og usunt fett

    Studien som er publisert i vitenskapstidsskriftet Nutrients viser også at mange kjøtterstatningsprodukter har et høyt innhold av natrium og usunt fett. Dette problemet er også kjent fra industrielt bearbeidet kjøtt. Men fordi det er så mye fokus på helse- og miljøfordelene ved å skifte fra animalsk til plantebasert mat, bør næringsmiddelindustrien også konsentrere seg om ernæringsverdien. Interessant nok hjelper det ikke å tilsette mineraler til kjøtterstatningsproduktene i følge svensk forskning. De tilsatte mineralene blokkeres også av fytinsyre.

     
    Bilde av tallerken med fisk

    Et lignende problem med fisk

    Det er en lignende mekanisme med fisk. Det er et kjent faktum at fisk er en rik kilde til det essensielle mineralet selen. Men fisk inneholder også kvikksølv som binder selen. Denne bindingen av selen gjør det ellers essensielle mikronæringsstoffet utilgjengelig for kroppen, noe som betyr at vi får redusert nytte av selen i fisken vi spiser.

    I følge de svenske forskerne fra Chalmers som viste fytinsyres reduserende innvirkning på kroppens absorpsjon av mineraler fra kjøtterstatninger, er det ikke nok å se på ernæringsfakta på produktetiketten. Det gir faktisk et misvisende bilde av matens faktiske næringsverdi. Det samme er tilfellet når fisk markedsføres som en rik kilde til selen. Vi får ikke hele sannheten i disse situasjonene.

     

    Frustrerende at folk holdes i mørket

    Det er typisk vegetarianere og veganere som spiser kjøtterstatninger, og som forbrukere er de som oftest veldig klar over at det er spesifikke næringsstoffer de kan mangle ved å velge bort animalske produkter. Derfor er det særlig frustrerende at man ikke blir tilstrekkelig informert om forskjellen mellom deklarert innhold av næringsstoffet i kjøtterstatninger og kroppens faktiske opptak av næringsstoffet.

     

    Bio-Selen + Zink kan være nyttig

    Hvis du foretrekker kjøtterstatninger og lurer på om du får i deg de vitaminene og mineralene du trenger – blant annet fordi noen av mineralene er bundet av fytinsyre – kan et tilskudd som Bio-Selen + Zink være verdt å vurdere. Preparatet inneholder selen, sink, vitamin A, B6, C og E i en svært absorberbar formel. Selenkilden i dette produktet er Pharma Nords patenterte selengjær, SelenoPrecise, som blant annet ble brukt i den banebrytende KiSel-10-studien. Studien er publisert i International Journal of Cardiology.

    Du kan lese mer om Bio-Selen+Zink her:

    Kilde: Inger-Cecilia Mayer Labba et al. Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market. Nutrients 2022; 14 (19)