Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Det er sunt å spise fisk, men det er ikke alltid nok
   
   

  Det er stadig mer som tyder på at flere har vanskeligheter med å dekke behovet for vitamin D. Fet fisk som laks blir ofte fremhevet som en god kilde til vitamin D, men en norsk studie viste svært overraskende at selv om man har laks på tallerkenen fem dager i uken, så var ikke det nok for å øke vitamin D nivået.

  Det er stor enighet om at det er sunt å spise fisk og gjerne fet fisk to ganger i uken som for eksempel laks. Utenom de livsviktige omega-3 fettsyrene inneholder laks også jod, selen og vitamin D.

  Flere får for lite D-vitamin i vinterhalvåret, så det kan jo tenkes at man bare kan spise litt mer laks for å løse problemet. Men så enkelt er det ikke i følge den norske studien som er publisert i British Journal of Nutrition.

   

  Fisk fem ganger i uken

  I studien som ble utført av forskere fra Universitet i Bergen i samarbeid med Skretting Aquaculture Research Centre i Stavanger, ble vitamin D innholdet i blodet målt hos 63 friske forsøkspersoner, før intervensjonen og etter åtte uker med forskjellig kosthold.

  En gruppe fikk fem ukentlige måltider med laks (750 gram tilsammen). En annen gruppe fikk fem ukentlige måltider med torsk (750 gram tilsammen). Det var også en kontrollgruppe som skulle spise helt vanlig – men ikke fisk. Gruppene ble tilfeldig delt

   
  Vitamin D nivåer

  Vitamin D nivået sank

  I mot all forventning så sank vitamin D innholdet hos alle gruppene etter åtte uker. Hos gruppen som spiste laks sank vitamin D innholdet minst. Med andre ord så var ikke fem måltider med fisk per uke en effektiv måte å øke vitamin D innholdet i blodet på, selv om fet fisk som laks ofte blir fremhevet som en god kilde til vitamin D.

  Betyr det at laks ikke er sunt likevel? Nei, helt klart ikke. Fisk inneholder fortsatt sunne fettsyrer og andre næringsstoffer som vi har glede av. Men en mer sikker måte å øke vitamin D nivået kan være å ta et tilskudd som D-Pearls fra Pharma Nord

   

  D-Pearls med vitamin D som absorberes lett

  D-Pearls inneholder vitamin D3 i kaldpresset olivenolje i små myke kapsler, som er enkle å svelge. Vitamin D fra Pharma Nord har i flere studier vist at det har et godt opptak i kroppen.

  To av studiene er utført i Norge, og begge er publisert. Den ene ble utført av forskere på Universitetet i Oslo og så på vitamin D nivåer og muskelfunksjon hos idrettsutøvere. Den andre studien, hvor man også målte D-vitamin i blodet, er utført på en gruppe skolebarn. Her så forskerne på sosial atferd og evnen til at løse komplekse oppgaver.

  D-Pearls fås i tre varianter – 20, 40 eller 80 mikrogram. Du kan lese mer om D-Pearls her: