Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Er det mindre næringsstoffer i oppdrettsfisk?
  Fisk er en god kilde til selen, men visste du at mengden av selen i fisk reduseres markant når fisken fores med vegetabilske råvarer istedenfor marin næring? Les videre om den reduserte mengden selen vi får i oss fra oppdrettsfisk, hva som er årsaken, og hvordan vi kan få i oss mer selen.

  Fisk, og da spesielt fet fisk er utvilsomt en sunn matvare. Den gir oss essensielle fettsyrer, og flere viktige vitaminer og mineraler. Fisk er en av våre viktigste kilder til sporstoffet selen, spesielt her i Nord-Europa, der avlingene er selenfattige. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk 2-3 ganger i uken.

   
   

  Oppdrettsfisk blir matet med vegetabilsk fôr

  Ettersom etterspørselen etter fisk har økt, har fôret til oppdrettsfisk i større grad gått over fra å bestå av fiskemel og fiskeolje, til å bli erstattet av fôr laget av soya, raps, solsikke, mais, bønner og hvete. I dag består norsk fiskefôr av hele 70% vegetabilske råvarer.

  Miljøaspektet og redusert tilgang på marin næring er en av de viktigste årsakene til at plantebasert fôr har økt til oppdrettsfisk. Produksjon av omega-3 tilskudd øker også etterspørselen etter marine råvarer og det finnes ikke tilstrekkelig marine råstoffer til å møte den økende etterspørselen.

   

  Seleninnholdet i laks reduseres

  Det plantebaserte fôret får oppdrettslaks til å vokse til normal størrelse, men det er allikevel en stor ulempe med dette skal vi tro nyere forskning. Faktum er at jo større andel plantebasert fôr laksen fores med, desto mindre selen vil fisken inneholde når den havner på tallerkenen din. Dette viser et studie utført av forskere i Storbritannia, publisert i British Journal of Nutrition * 2016. Studiet viser at laksen avlet frem med minimum mengder marint fôr inneholdt halvparten så mye selen som laksen med den høyeste andelen marin næring.

  Å spise et balansert kosthold er en god måte å forsikre deg at du får en rekke næringsstoffer som kroppen trenger. Men det er selvfølgelig problematisk når en av våre viktigste kilder til selen inneholder mindre og mindre av dette viktige mineralet, spesielt fordi mengden av selen vi får i oss fra mat i Norge allerede er lav.

  * Kilde: Br J Nutr. 2016 april; 115 (8): 1325-1338. doi: 10,1017 / S0007114516000416.

   

  Kvikksølv "stjeler" selen

  Det finnes også en annen årsak utover den reduserte mengden marint fôr, som istedenfor å minske mengden selen gjør selenet mindre bio-tilgjengelig. Selen binder seg nemlig til kvikksølv for så å danne et kvikksølvselenid molekyl. Selenet er da med på å uskadeliggjøre kvikksølvet i fisken.

  På grunn av forurensning inneholder fisk kvikksølv og andre tungmetaller, noe som fører til at en stor del av fiskens naturlige seleninnhold blir beslaglagt av kvikksølv. Det selenet som er bundet til kvikksølv er ikke lenger tilgjengelig for organismen, og kan derfor ikke brukes i selen-avhengige proteiner (selenoproteiner).

  Selenoproteinene er som kjent svært viktige i kroppen, og er blant annet med på å redusere risikoen for utviklingen av en rekke kreftsykdommer.

   

  Hvordan sikre seg et godt seleninntak?

  En enkel og sikker måte å øke seleninntaket på er å bruke SelenoPrecise, en unik og patentert organisk selengjær med dokumentasjon som viser at 88,7% av selenet blir absorbert i kroppen. SelenoPrecise har i tillegg blitt dokumentert i over 40 vitenskapelige studier.
  Det var på grunn av den høye biotilgjengeligheten og kvaliteten at SelenoPrecise ble brukt i det banebrytende studiet KiSel-10, publisert i International Journal of Cardiology, 2013.

  Basert på data fra det fireårige KiSel-10 studiet har forskerne publisert ytterligere 9 vitenskapelige artikler.
   

  Les mer om SelenoPrecise