Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Et livsviktig næringsstoff mange europeere får for lite av
   

  Omtrent halvparten av den irske befolkningen får ikke i seg nok av det essensielle næringsstoffet selen, selv om Irland er et av de europeeiske landene med mest selen i jordsmonnet (1). 

   

  Kjenner du til selen? Hvis ikke, her er den korte versjonen: Selen er et mikronæringsstoff som støtter rundt 30 forskjellige enzymer (selenoproteiner) i kroppen. Selenoproteinene hjelper til å regulere tyroidea funksjon, immunsystemet, fertilitet, cellebeskyttelse, og en rekke viktige funksjoner i kroppen. Med andre ord så er vi avhengige av selen for å opprettholde normal helse.

   

  Nesten halvparten av den irske befolkningen mangler selen

  To hender hvor den ene handen tar opp jord med en liten treskje fra en liten glasskrukke fylt med jord. Jord og gress i bakgrunn på bilde.

  Det er derfor spesielt urovekkende at 47 % av den irske befolkningen i følge en ny rapport, ikke klarer å møte kostholdsanbefalingene for et daglig inntak av selen. Det som gjør det så oppsiktsvekkende er at analyser av jordsmonnet peker på Irland som et av de europeeiske landene med mest selen i jorden. Spørsmålet er, hvordan er situasjonen i ditt land, Norge?

   

  Hvordan står det til i Norge?

   

  Tidligere hadde Norges befolkning en god selenstatus på grunn av at vi importerte matkorn fra selenrike områder som USA (2). Da vi sluttet og importere korn gikk selennivået ned.

  I tillegg viste den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa, 1999 – 2008) at rundt 40 % av gravide hadde et inntak av selen som lå under de nordiske anbefalingene (3). 

   

  Et kosthold uten kjøtt øker problemet

  Bilde av to hender som holder en plantebasert burger i hånden. Med hvit bakgrunn og salat.

  Avlinger tar opp selen fra jorden når det gror. Mindre selen i jorden betyr at det er mindre innhold av selen i avlingen. Dette er noe som igjen påvirker hele matkjeden. For eksempel vil seleninnholdet i kjøtt fra beitende storfe være lavere fordi avlingen de spiser er lav på selen. I flere tiår har bønder i Danmark gitt ekstra selen til husdyrene sine for å rette opp denne mangelen. Men fordi flere og flere mennesker foretrekker et plantebasert kosthold uten kjøtt, går de glipp av en ellers selenrik matkilde.

   

  Hvordan Finland løste problemet

   

  Finland har tidligere vært et lav-selen område, men i 1984, vedtok Finske myndigheter en lov som ble kalt obligatorisk selenberikning av all gjødsel. Som et resultat av denne beslutningen har alle finske borgere nå et passende inntak av selen fra kostholdet. Men det finnes også andre måter å løse problemet på, for eksempel ved å ta selen i tablettform.

   

   

  Selentilskudd er en annen mulighet

   

  SelenoPrecise er Pharma Nords patenterte selengjær som har god absorpsjon og er dokumentert i en rekke vitenskapelige studier. Hver tablett innholder 100 mikrogram selengjær med flere forskjellige selenformer. Blant studier som er utført med SelenoPrecise er den banebrytende KiSel-10 studien som ble publisert i International Journal of Cardiology i 2013.

  Du kan lese mer om SelenoPrecise her:

  Kilder: 
  1. Journal of Nutritional Science, 2023, Mar 13;12:e35.doi: 10.1017/jns.2023.23. eCollection 2023. 

  2. Alexander, J., Alehagen, U., & Aaseth, J. O. (2020). Selen-et sporelement med klinisk betydning. Tidsskrift for Den norske legeforening.

  3.Saunders, C. M., Rehbinder, E. M., Carlsen, K. C. L., Gudbrandsgard, M., Carlsen, K. H., Haugen, G., ... & Carlsen, M. H. (2019). Food and nutrient intake and adherence to dietary recommendations during pregnancy: a Nordic mother–child population-based cohort. Food & nutrition research, 63.