Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Husk vitamin D for immunsystemet
   

  Hvis du har fått sol i sommer er dine vitamin D lagre mest sannsynlig fortsatt fylt opp akkurat nå. Men om litt så går det andre veien for vitaminet som bidrar til å vedlikeholde immunsystemet. 

  Det er forsket en del på D-vitaminets betydning de siste ti årene. Fra å være et vitamin som kun er viktig for normale knokler og muskelfunksjon, vet vi i dag at vitaminet spiller flere roller – blant annet så bidrar vitamin D også til vedlikehold av et normalt immunsystem. Ganske nylig har Folkehelseinstituttet i en artikkel satt fokus på forskning som viser at vårt immunsystem drar nytte av vitamin D i løpet av vinteren.

  Derfor anbefaler myndigheter i flere nordlige land at befolkningen tar tilskudd av vitamin D fra høsten og langt ut i vårmånedene. Her står solen nemlig for lavt på himmelen, til at vår kropp kan danne vitamin D i huden fra solstrålene. 

   

  Hele 46 studier dokumenterer effekten

  Forskningen som Folkehelseinstituttet henviser til i sin artikkel den 31. august 2022 fastslår at immunforsvaret yter sitt beste hvis man får i seg mellom 10 og 25 mikrogram D-vitamin om dagen i vintermånedene. Det er snakk om en metaanalyse, hvor det er samlet hele 46 forskjellige studier på D-vitamin og luftveier.

  D-vitamin er det eneste av de essensielle vitaminene som kroppen kan danne selv, men det skjer kun når vi utsettes for solstråler fra riktig vinkel. Dessverre er det kun i sommermånedene i det nordlige Europa. 

   
  Eldre - grupper som bør passe på vitamin D nivået

  Grupper som bør passe på nivået av vitamin D

  Spesielt barn som ammes og eldre anbefales å ta et tilskudd av vitamin D. Ofte beskyttes mindre barn mot direkte sollys, og når vi blir eldre og huden eldes blir det vanskeligere å omdanne solens stråler til vitamin D. Derfor er det et fokus på nok vitamin D hos disse to gruppene. 

  De samme problemene med å omdanne vitamin D kan man se hos folk med mørk hudfarge eller hos overvektige, som lagrer vitamin D i fettlagrene i stede for å utnytte det til de rette funksjonene i kroppen.

   

  Vær sikker på opptaket – velg et dokumentert tilskudd

  Spesielt fet fisk og egg inneholder vitamin D, i tillegg berikes flere meieriprodukter med vitamin D, men størst mengde får man fra solen i sommerhalvåret i Norge. Når solen står lavt på himmelen, altså i vintermånedene i Norge dannes det ikke vitamin D i huden. Noen grupper anbefales å ta et tilskudd i vintermånedene. 

  Tidligere har norsk forskning vist at D-Pearls er et tilskudd som tas godt opp i kroppen og av den grunn gir ønsket nivå av vitamin D i kroppen. Det gjelder også i vintermånedene.

  D-Pearls er vitamin D3 oppløst i olivenolje. Vitamin D er et fettløselig vitamin og er derfor løst i olivenolje for godt opptak. De små kapslene er lette å svelge, de fås i forskjellige styrker som kan varieres etter sesong og behov. Jo mørkere farge på kapslene, jo sterkere er styrken på vitamin D kapslene.

  Kilde: https:// www.fhi.no/nyheter/d-vitamin-kan-beskytte-mot-luftveisinfeksjoner/