Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Hvor mye D-vitamin trenger vi?
  I et intervju i nettavisen ABC nyheter tidligere denne måneden uttaler professor Johan Moan følgende:
  «Mange har D-vitaminmangel uten å vite det selv og kan etter hvert få symptomer som slapphet, hodepine, muskelsmerter og skjelettsmerter. Har du lavt nivå av vitamin D i kroppen, er du også ekstra utsatt for infeksjoner.» 
  (1)

  Nesten alle celler har reseptorer
  Helt fra oppdagelsen av D-vitaminet tidlig på 1900 tallet og frem til 1990, trodde de fleste forskere at dette vitaminet kun var viktig for å hindre rakitt hos små barn, og for å opprettholde god beinbygning hos voksne. Relativt små mengder var nødvendig, mente man. Må så kom rapportene om at en lang rekke sykdommer var sjeldnere hos mennesker med mye D-vitamin i kroppen. Det viser seg nå at nesten alt vev, og celle typer i kroppen har vitamin-D reseptorer (VDR). Disse oppdagelsene har totalt endret hvordan vi forstår D-vitaminets rolle, og hvor viktig det er for kroppen vår.

   

  Vi trenger enda mer D-vitamin

  De nye reviderte nordiske anbefalingene for inntak av D-vitamin er satt til 10 mikrogram for barn (>2år) og voksne, og 20 µg for de som er over 75 år og eksponeres lite for sol.

  De økte anbefalingene til tross, mener professor Moan at ny, seriøs forskning gir godt grunnlag for å øke D-vitamindosene enda mer.

  – "Hvis alle nordmenn hadde testet eget D-vitaminnivå, ville mange fått seg en overraskelse. For oss som bor så langt nord, er selv et daglig inntak på 20 μg altfor lite i vinterhalvåret. Vår forskning viser at vi bør opp på 50 μg per dag, det vil si fire-fem barneskjeer tran, for å kunne øke et vinternivå av D-vitamin til et sommernivå. All vår barnelærdom om tran og dens positive rolle som vitamin-D kilde, gjelder nemlig fortsatt", sier Moan.

   

  Moan utgir egen bok

  Johan Moan har i samarbeid med forlaget Ny videnskab utgitt en bok om D-vitamin. Moan skriver på en lettlest måte hva D-vitamin er og hvorfor det har blitt så populært de siste årene. Boken omhandler også D-vitaminets historie, og en oversikt over vitaminets rolle i oppbygningen av beinene våre. Og ikke minst de viktigste sykdommene som det å ha for lite D-vitamin i kroppen kan føre til- og hvordan D-vitamin kan hjelpe oss raskere igjennom sykdom. Det drøftes også hvor mye D-vitamin vi trenger og hvordan vi kan få i oss nok.

  Pharma Nord har i mange år hatt et tett samarbeid med Moan og ønsker i denne sammenheng å dele ut noen gratis eksemplarer av boken «Hvorfor er vitamin-D mangel et problem».
  Denne kan bestilles fraktfritt her.

   

  D-Pearls fra Pharma Nord

  Ønsker du å sikre deg god D-vitaminstatus igjennom vinteren kan du lese mer om D-Pearls.
   

  Les mer