Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Kan vi regulere vår egen aldringsprosess?
   

  Det tyder på, at vi ved å ta et tilskudd av to stoffer kan påvirke, hvor raskt kroppens celler aldres. Forskningen utført av norske og svenske forskere setter menneskets aldring i et nytt og spennende lys.

  De fleste av oss har et brennende ønske om å bevare ungdommeligheten så lenge som overhodet mulig. Ifølge en artikkel, som ble utgitt i Dagbladet den 29. desember 2023, har vi nå kommet et skritt nærmere på å få det ønske oppfylt. En banebrytende undersøkelse avslører, at vi etter alt å kunne dømme kan gi kroppen en håndsrekning ved å supplere vår kost med to spesifikke stoffer – nemlig mineralet selen og det vitaminlignende stoffet koenzym Q10.

   

  Påvirker cellenes aldring

  I samarbeid med norske og svenske kolleger har seniorforsker Trine Baur Opstad fra Ullevål Universitetssykehus undersøkt effekten av å kombinere de to stoffene. Det har ført til et resultat, som aldri er sett tidligere.

  Undersøkelsen, som er utført på en stor gruppe friske, men eldre kvinner og menn, viser nemlig, at denne spesifikke kombinasjonen av næringsstoffer påvirker en sentral del av cellenes innebygde overlevelsesfunksjon.

   

  Lengere holdbarhet

  Hvor lenge en celle lever, avhenger av hvor godt dens arvemateriale – eller DNA – er beskyttet. Til det formål er DNA-strengen forsynt med såkalte telomerer. På samme måte som plastikk-enden beskytter tuppen på skolissen, forhindrer telomerene DNA-strengene i å rakne.

  Telomerene blir forkortet, hver gang cellene deler seg. Men det viste seg, at hos de, som fikk tilskudd av selen og koenzym Q10, så var telomer-avkortningen markant mindre enn hos dem, som fikk identiske placebopiller. Cellenes holdbarhet ble med andre ord forlenget.

   

  Eldre har lite selen og Q10

  Selen finnes naturlig i matvarer som blant annet paranøtter, fisk og fullkorn. Koenzym Q10 får vi for eksempel fra soya, sardiner, kjøtt og brokkoli, men mengdene er liten. Kroppen kan selv danne stoffet, men med alderen avtar den evnen. Dessuten er Skandinavia og da Norge et område, hvor det er relativt lite selen i jordsmonnet, så det er med andre ord lite av begge stoffer hos eldre i de nordiske landene.

   

  Anvendte Pharma Nords produkter

  Det var selengjær-tabletter og koenzym Q10-kapsler fra Pharma Nord, som ble anvendt i KiSel-10-undersøkelsen, som ble offentliggjort i 2013 i International Journal of Cardiology. Her så forskerne, at de forsøkspersonene, som tok de to stoffene, hadde markant bedre livskvalitet på en rekke områder enn de forsøkspersonene som fikk placebopiller. Den nye undersøkelsen av telomerer gir en mulig forklaring på dette fenomenet.