Søk etter

    wsm_SearchResults

    Lukk

    Nesten halvparten av norske kvinner har for lite jod




     

    Det er spesielt gravide og ammende kvinner som bør være oppmerksomme på, om de får i seg nok jod, da en mangel kan videreføres til barnet. En ny studie setter fokus på problemet som har vært kjent i flere år.

    Allerede før graviditeten bør kvinner være oppmerksomme på jod-statusen. Jod bidrar til barnets vekst, det støtter kognitiv funksjon og produksjon av skjoldbruskkjertelens hormoner.

    Hvis kvinnen mangler jod så vil ikke denne mangelen bli gitt videre til barnet, men mangelen vil påvirke morsmelken. Så spedbarn som ammes, vil fortsatt få for lite jod i forhold til anbefalingene i den første tiden av livet.

     
    Bilde viser et spedbarn som sover

    Jodmangel føres videre

    Siden 2016 har Nasjonalt råd for ernæring vært ute med advarsler om at den norske befolkningen har for lavt inntak av jod, og dette gjelder spesielt fertile og gravide kvinner, da tidligere studier har vist at både gravide og ammende i Norge har for lite jod i kroppen.

    I den seneste tiden har forskerne kikket på barna og vist at barna også rammes av denne jodmangelen, skriver Havforskningsinstituttet på sin hjemmeside.

     

    Ny sterk jodtablett på markedet

    Tidligere var alvorlig jodmangel kjent og utbredt – spesielt i innlandet i Norge – både hos husdyr og mennesker – for eksempel var det kjent at opp til 80 % av skolebarna kunne ha følger av jodmangel. Siden 2016 har jodmangel altså igjen fått ernæringseksperter til å reagere.

    Pharma Nord har lansert ett nytt sterkt jodtilskudd med 400 μg jod av typen kaliumjodat. Tilskuddet er velegnet til både vegetarianere og veganere – og selvfølgelig alle andre, som vil sikre seg et tilstrekkelig inntak av jod.

    Kosttilskudd bør ikke brukes som en erstatning for en variert kost og en sunn livsstil.