Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Norske matvarer er mer selen-fattige enn noen gang
  Norske jordsmonn er svært selen-fattige ifølge Trine Sogn ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Tidligere importerte Norge store mengder korn fra både USA og Canada, men har den senere tiden gått over til å bli mer og mer selvforsynte når det gjelder kornproduksjon. Tar vi en titt på den amerikanske matvaretabellen så kan vi se at amerikansk hevete inneholder over 700 mikrogram per kg, sammenlignet med den norske hvetens fattige 20 mikrogram. Med andre ord har amerikansk hvete et 3500 % høyere innhold av selen, sammenlignet med norsk hvete.

  Kornprodukter har i en årrekke vært nordmenns hovedkilde til selen, men etter at Norge har gått over til egenprodusert korn, må vi se oss etter nye kilder og vurdere tilskudd av selen.

   

  Kroppen kan ikke fungere uten selen

  Selen er et essensielt næringsstoff som mennesker ikke er i stand til å produsere på egenhånd. Selen må derfor tilføres via kosten, enten via mat eller tilskudd. Om vi ikke får i oss tilstrekkelig med selen kan dette påvirke en rekke selen-avhengige funksjoner i kroppen. Selen bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem, en velfungerende skjoldbruskkjertel, normal fertilitet, sunt hår og sterke negler, i tillegg til flere funksjoner.

   

  Selen kan forebygge alvorlig sykdom

  De nordiske anbefalingene sier at kvinner trenger 40 mikrogram om dagen, mens menn trenger 50 mikrogram. Et slikt inntak er tilstrekkelig nok å mette enkelte enzymer. Forsøk viser imidlertid at det er stor avstand mellom minstebehovet for selen, definert som det som trengs for å forebygge selen-mangelsymptomer, og det som gir best mulig forebyggende effekt i forhold til kreft, beskyttelse mot vevsskader og stimulering av immunologiske funksjoner.

  Geografiske epidemiologiske undersøkelser fra USA viser at det er et mønster for dødelighet på grunn av kreft og hjertesykdom (både hjerteinfarkt og høyt blodtrykk) som er kontrollert av geografiske variasjoner i selen-inntaket. De mest selen-fattige delstatene i USA, hvor dødeligheten av kreft og hjertesykdom har vært høyest, hadde et selen-inntak omtrent dobbelt så høyt som anbefalingen hos oss i Norden. De mest selen-rike delstatene med lavest dødelighet hadde et 5-6 ganger høyere selen-inntak enn den nordiske anbefalingen. Er anbefalingen da for lav?

  I Finland har de benyttet selen-beriket gjødsel i over 30 år for å sikre en bedre selen-status blant befolkningen.

   

  Patentert selengjær med dokumentert effekt

  SeleneoPrecise inneholder Pharma Nords patenterte selengjær som består av mer enn 30 organiske selenkomponenter. Produktet er unikt fordi det kan dokumentere meget høy biotilgjengelighet og homogen kvalitet. Studier viser til et opptak på hele 88,7 %.

  Den danskproduserte SelenoPrecise ansees som gullstandarden innen selen-tilskudd og du kan lese om produktet i mer enn 40 publiserte vitenskapelige studier.
   

  Les mer om selen her