Søk etter

    wsm_SearchResults

    Lukk

    Koenzym Q10 og Selen for eldre




    Skandinaviske forskere har publisert en studie som viser hvordan kombinasjonen av selen og Q10 kan påvirke eldres skjoldbruskkjertelfunksjon og livskvalitet.

    Filmer mister vanligvis kraften og originaliteten når det kommer oppfølgere. Tilsynelatende er det annerledes med vitenskap, og det beste eksempelet er den originale KiSel-10-studien som ble publisert i 2013 i International Journal of Cardiology. Helt siden denne banebrytende studien skapte overskrifter over hele verden, har den blitt undersøkt på nytt mange ganger for å se om det er skjulte overraskelser forskerne ikke klarte å oppdage første gang. Så langt har denne uttømmende granskingen av den opprinnelige forskningen skapt 26 oppfølgingsstudier, som alle gir interessant lesning.

     

    Gode nyheter for skjoldbruskkjertel og livskvalitet

    Den nylige oppfølgingsstudien ble publisert i Mai og så på eldres skjoldkjertelhormoner. Den viste en positiv og målbar effekt på metabolismen ved å ta tilskudd av selengjær (SelenoPrecise) og koenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) hver dag i fire år. I tillegg, så noterte forskeren flere tegn på bedre livskvalitet hos gruppen eldre som fikk de to tilskuddene.

    Forskningen som er publisert i vitenskapstidsskriftet BMC Medicine er basert på analyser av blodprøver fra 414 studiedeltakere. Halvparten av deltakerne fikk den aktive kombinasjonen av selen og Q10, mens den andre halvparten fikk placebo. Ved sammenligning av blodprøver etter fire år kunne forskerne tydelig se signifikante forbedringer hos deltakerne som fikk de to aktive stoffene.

     

    Eldre har lave nivåer av selen

    Selen er godt kjent for sin rolle i å bidra til skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Men hvorfor er det en spesiell fordel for eldre å få i seg dette næringsstoffet? Selennivået ble målt i blodet til alle studiedeltakerne i forkant av studien og kan kanskje gi oss noen svar. Gjennomsnittlig seleninnhold var 67 mikrogram/liter blod, noe som tilsvarer et inntak på ca. 35 mikrogram. Imidlertid, ifølge de reviderte Nordiske Næringsstoffanbefalingene (NNR, 2023), trenger kvinner minst 75 mikrogram selen daglig, mens menn har et behov på 90 mikrogram daglig. De deltakerne i gruppen som fikk selen-tilskudd hadde derfor et tilstrekkelig høyt seleninntak sammenlignet med de i placebo-gruppen, noe som kan forklare hvorfor deres skjoldbruskkjertel-funksjon var bedre.

    Skjoldbruskkjertelen kontrollerer stoffskiftet, som er cellenes energiomsetning og som driver de forskjellige kroppsfunksjonene. Livskvaliteten vår avhenger veldig av hvor godt disse kroppsfunksjonene fungerer, så det gir mening at et velfungerende stoffskifte har en positiv innvirkning på livskvaliteten.

     

    Selen og Q10 jobber som et team

    Dessuten fungerer selen og Q10 som et team og støtter hverandre. Kroppen er i stand til å syntetisere koenzym Q10, men kroppens egenproduksjon avtar med alderen, så eldre mennesker har betydelig mindre Q10 i blodet sammenlignet med yngre individer. Det gir derfor god mening for eldre å ta de to stoffene i kombinasjon.

    “Supplementation with selenium and coenzyme Q10 in an elderly Swedish population low in selenium — positive effects
    on thyroid hormones, cardiovascular mortality, and quality of life”
    Urban Alehagen, Jan Alexander, Jan O. Aaseth, Anders Larsson, and Trine B. Opstad.
    BMC Medicine (2024) 22:191
    https://doi.org/10.1186/s12916-024-03411-1