Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Selen bidrar til normal utvikling og modning av sædceller
  Mannlig infertilitet kan være på grunn av for lite selen

  Ett av seks par har problemer med å bli gravide. I rundt halvparten av tilfellene er problemet knyttet til dårlig sædkvalitet. Ny forskning har funnet en mulig forklaring på hvorfor sædceller ikke fungerer som de skal. Og det finnes en enkel måte og støtte produksjonen av normale sædceller.

  Mer enn 16 prosent av vestlige par som prøver å få barn har utfordringer. I 50 prosent av tilfellene, er mannens sædkvalitet under standarden. Nå peker forskerne på  et spesifikt problem¹ som ser ut til å være et hovedproblem – et fenomen kjent som sperm-DNA-fragmentering (eller SDF).

   

  Dårlig fungerende sædceller

  Når det genetiske materiale (DNA) til sædceller er skadet – eller fragmentert – kan det resultere i sædceller med misdannelser. De kan være i live og sparkende, men fordi de er misdannet, kan de ikke svømme normalt. Dette kan forklare hvorfor de ikke klarer å nå egget og befrukte det. Av den grunn kan antallet sædceller være langt mindre viktig enn antallet levedyktige sædceller som fungerer slik som de er lagd for.

   

  Hvorfor selen er så viktig

  Det er flere livsstil-assosierte faktorer som røyking, forurensning og usunt kosthold, som kan ha negativ effekt på sædcellekvaliteten. En hovedgrunn er oksidativt stress, og det er her mikronæringsstoffet selen er interessant. Selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Næringsstoffet finnes i matvarer som fisk, kjøtt, nøtter og fullkorn. Selen bidrar til normal spermatogenese. Dette er grunnen til at det er viktig å få i seg nok selen fra kostholdet.  

   

  Testet på menn med fertilitets-problemer

  I 1998 ble det publisert en interessant studie av en Skotsk forsker, Allan MacPherson i “British Journal of Urology”. I denne studien, testet han Pharma Nords selen-preparat på en gruppe med subfertile menn med nedsatt sædkvalitet. Resultatene viste at selen hadde en positiv effekt.

   

  Selengjær med dokumentert kvalitet

  Pharma Nords patenterte selengjær, SelenoPrecise, har dokumentert biotilgjengelighet og har blitt testet i en rekke vitenskapelige forsøk. En av dem er KiSel-10 studien som ble publisert i 2013 i “International Journal of Cardiology”.

   Kilde:
   "Lifestyle-, environmental-, and additional health factors associated with an increased sperm DNA fragmentation: a systematic review and meta-analysis” Reproductive Biology and Endocrinology volume 21, Article number: 5 (2023).