Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Sover du for lite eller for mye til å være mentalt skarp?
   

  Analyser av søvn og helse har fått mange søvneksperter til å peke på optimal mengde søvn. Du kan nemlig både få for lite og for mye. Den dype søvnen har en viktig funksjon for både kropp og velvære – så det kan lønne seg å få orden på søvnen.

  Hvis du er mellom 38 og 73 år er så er ca. 7 timers søvn om natten det optimale. Slik lyder anbefalingene fra britiske forskere som har studert data fra en biobank med over 500 000 deltakere i alderen 38 til 73 år. Dataene inneholder både informasjon om gener, informasjon fra  hodeskanning og deltagernes svar på et spørreskjema om mental helse og søvn. 

   

  Det optimale antall timer

  Ungdom og yngre voksne anbefales generelt mellom syv og ni timers søvn om natten, mens barn selvfølgelig trenger mer søvn.

  En av årsakene til at den dype søvnen er så viktig for oss gjennom livet er at hjernen bruker søvnen til å «vaske» ut avfallsstoffer som lagres i hjernen i løpet av en dags arbeide. 

  Det er til gjengjeld ikke noe bedre å sove veldig mye lenger enn de anbefalte syv til åtte timene for middelaldrende og eldre. Hvorfor det er sånn er ikke søvnekspertene helt sikre på og forskere leter fortsatt etter svar.

   
  Problemer med å sovne? Vanskelig å sovne..

  Problemer med å sovne?

  At en god, dyp og målt søvn er å foretrekke er de fleste enige om og her er søvnhygiene et viktig nøkkelord. Det er best å gå til sengs på ca. samme tid hver kveld og stå opp på samme tid hver dag. 

  Men hva gjør man, hvis man har problemer med å sovne?

  Her kan hormonet melatonin være til hjelp. Kroppen danner melatonin selv når vi utsettes for lys og mørke på faste tidspunkt i løpet av døgnet. På denne måten dannes en døgnrytme. Denne rytmen kan dessverre også forstyrres av lys – for eksempel blått lys fra skjerm.

   

  Hjelp – både ute og hjemme

  Ved å «ta vare på» produksjonen av melatonin, kan du beskytte din døgnrytme. Skru av skjermer og skarpt lys når det nærmer seg leggetid. Sett ned tempo og gjør deg klar til å sove med faste rutiner.

  Du kan også få hjelp til å sovne med Bio-Melatonin kompleks 1 mg. En tablett med 1 mg melatonin 30 minutter før leggetid kan redusere tiden det tar å sovne.

  Bio-Melatonin kompleks 1 mg kan også brukes ved reiser på tvers av tidssoner som er en annen faktor som kan forstyrre vår naturlige døgnrytme. Ved reiser bidrar det til å lindre den subjektive følelsen av jetlag ved å innta minst 0,5 mg melatonin ved leggetid den første reisedagen og deretter noen dager etter ankomst til reisemålet.

  Kilde: 
  Yuzu Li, m.fl: The brain structure and genetic mechanisms underlying the nonlinear association between sleep duration, cognition and mental health, Nature Ageing, april 2022.