Gammelt marine-forsøk dokumenterte hvor viktig det er med vitamin C
På 1700-tallet var det ikke fiendtlig ild som var den største årsaken til dødelighet blant ansatte i marinen. Det var vitamin C mangel. På den tiden, hadde ingen hørt om skjørbuk, som er siste steg i alvorlig vitamin C mangel. De hadde heller ikke noe kunnskap om de kliniske tegnene på at kroppen har for lite vitamin C. Vitamin C er blant annet viktig for å danne kollagen, proteinet som «limer» kroppens celler sammen. James Lind, en Skotsk marineoffiser og lege ville utrydde denne «usynlige fienden» som tok livet av mange sjøfolk. Han utførte derfor et forsøk med 12 sjømenn som alle hadde skjørbuk. Han delte sjømennene i seks grupper, med to deltakere i hver gruppe. Deltakerne fikk samme kosthold, men hver gruppe fikk også forskjellige tillegg til dette kostholdet. Gruppe en fikk én liter cider daglig, gruppe to fikk tjuefem dråper vitriol-eliksir (svovelsyre), gruppe tre seks skjeer eddik, gruppe fire fikk ca. en halvliter sjøvann, gruppe fem to appelsiner og en sitron, og den siste gruppen fikk krydret pasta pluss en drink byggvann. Behandlingen av gruppe fem stoppet etter seks dager da de gikk tom for frukt, men på det tidspunktet var den ene sjømannen i stand til tjeneste mens den andre nesten var kommet seg.
Tilsynelatende var vitamin C det mennene manglet. I dag anses denne gamle studien for å være en av de første kliniske studiene som har blitt gjort og det første skrittet i retning av det vi nå kjenner som moderne ernæringsvitenskap.
|