Søk etter

  wsm_SearchResults

  Lukk

  Vitamin C kan være effektivt mot oksidativt stress i kroppen
   

  Oksidativt stress er en kjemisk ubalanse i kroppen som har potensiale til å skade friske celler og vev. I følge en amerikansk studie så har vitamin C en beskyttende effekt (1). Fortsett å lese og finn ut hvordan du kan sikre kroppen mot situasjoner som oksidativt stress.

  De fleste av oss vet hva stress er, men det er bare få som har hørt om oksidativt stress. Oksidativt stress oppstår i kroppen når beskyttende antioksidanter som blant annet vitamin C og E blir i mindretall mot frie radikaler. Det er mange forskjellige tilstander som karakteriseres av oksidativt stress, og en Amerikansk forsker fra Oregon State University har nå vist at du effektivt kan senke nivåene av oksidativt stress med vitamin C.

   

  Redusert etter kun få uker

  I den nye studien ble en gruppe testpersoner gitt en høy dose av vitamin C. Etter tre og en halv uke kunne forskerne måle hvordan nivået på malondialdehyd (MDA) stupte. MDA er en såkalt markør for oksidativt stress, og lavere MDA-nivåer indikerer at det er mindre oksidativ stress i kroppen.

   

  Bedre utnyttelse av vitamin E

  Forskerne observerte også at vitamin C tilskudd bedret studiedeltakernes evne til å utnytte vitamin E fra kostholdet. Akkurat som vitamin C så beskytter vitamin E også mot oksidativt stress. Måten de to vitaminene jobber sammen på gir enda bedre beskyttelse mot frie radikaler.

   
  Bilde av en celle - Hva er oksidativt stress?

  Hva er oksidativt stress?

  Oksidativt stress er en naturlig prosess og kan oppstå som en normal respons i kroppen uten at det er en trussel for helsen. Det er når oksidativt stress vedvarer og blir permanent at det kan føre til ødeleggelse av celler og vev. Oksidativt stress kan forårsake det potensielt skadelige problemet kjent som lavgradig kronisk betennelse som mange mennesker går rundt med uten å vite det. Det er derfor vi er avhengige av et svært effektivt antioksidantforsvar i kroppen vår og bør også prøve å begrense eksponeringen vår for frie radikaler.

   
  Bilde av sitrusfrukter - En kilde til vitamin C

  Finnes i mange forskjellige matvarer

  Vi får vitamin C fra forskjellige matvarer som frukt (spesielt sitrusfrukt), nyper, poteter og rosenkål. Imidlertid ville man måtte innta relativt store mengder av disse matvarene for å nå vitamin C-dosene som ble brukt i den amerikanske studien. I følge de nasjonale kostholdsundersøkelsene i Norge blant voksne menn og kvinner (Norkost 2010-11) så var det drøyt 20 % som spiste anbefalt mengde grønnsaker, frukt og bær. Undersøkelsen viste også at andelen som daglig spiste frukt og bær eller grønnsaker var lavere blant menn enn kvinner og lavere blant dem med kort enn lang utdanning (2).

   

  Vitamin C som kosttilskudd

  Et annet valg kan være å ta et vitamin C tilskudd. Bio-Vitamin-C er et kosttilskudd med 750 mg vitamin C i hver tablett. Det bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Dette tilskuddet kan være en fordel i situasjoner med oksidativt stress, hvor cellene trenger ekstra beskyttelse. Produktet inneholder vitamin C i form av kalsiumaskorbat, som ikke er surt, og derfor skånsomt for magen.

   
   

  Gammelt marine-forsøk dokumenterte hvor viktig det er med vitamin C

  På 1700-tallet var det ikke fiendtlig ild som var den største årsaken til dødelighet blant ansatte i marinen. Det var vitamin C mangel. På den tiden, hadde ingen hørt om skjørbuk, som er siste steg i alvorlig vitamin C mangel. De hadde heller ikke noe kunnskap om de kliniske tegnene på at kroppen har for lite vitamin C. Vitamin C er blant annet viktig for å danne kollagen, proteinet som «limer» kroppens celler sammen. James Lind, en Skotsk marineoffiser og lege ville utrydde denne «usynlige fienden» som tok livet av mange sjøfolk. Han utførte derfor et forsøk med 12 sjømenn som alle hadde skjørbuk. Han delte sjømennene i seks grupper, med to deltakere i hver gruppe. Deltakerne fikk samme kosthold, men hver gruppe fikk også forskjellige tillegg til dette kostholdet. Gruppe en fikk én liter cider daglig, gruppe to fikk tjuefem dråper vitriol-eliksir (svovelsyre), gruppe tre seks skjeer eddik, gruppe fire fikk ca. en halvliter sjøvann, gruppe fem to appelsiner og en sitron, og den siste gruppen fikk krydret pasta pluss en drink byggvann. Behandlingen av gruppe fem stoppet etter seks dager da de gikk tom for frukt, men på det tidspunktet var den ene sjømannen i stand til tjeneste mens den andre nesten var kommet seg.

  Tilsynelatende var vitamin C det mennene manglet. I dag anses denne gamle studien for å være en av de første kliniske studiene som har blitt gjort og det første skrittet i retning av det vi nå kjenner som moderne ernæringsvitenskap.

   

   

  Kilder:
  1.Traber MG, Leonard SW, Vasu VT, Morrissey BM, Lei HJ, Atkinson J, Cross CE. α-Tocopherol Pharmacokinetics in Adults with Cystic Fibrosis: Benefits of Supplemental Vitamin C Administration. Nutrients. 2022 Sep 9;14(18):3717.

  2. Helsedirektoratet. Norkost 3 - En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Oslo: Helsedirektoratet; 06/2012. Rapport IS-2000.